Contact


Hoekeindsehof 10
2665 JZ Bleiswijk
Routebeschrijving

T (010) 522 22 66
F (010) 522 32 10
info@spam-protectareaal.nl 

KvK 12345678

Leden wijzen financiering Kompas af

Leden van FloraHolland willen niet dat Kompas, de reorganisatie bij de bloemenveiling, wordt bekostigd met geld uit de liquiditeitsbijdrage van de leden. 

Tijdens de op donderdagavond in Aalsmeer gehouden algemene ledenvergadering (alv) stemde 59 procent van de leden tegen dit voorstel van de directie en de raad van commissarissen. 

De kosten van de reorganisatie bij FloraHolland zijn 21,9 miljoen euro. Voor de dekking hiervan wilde de veiling via de liquidatiebijdrage een beroep doen op de leden. FloraHolland houdt elk jaar 1 procent in op de omzet van alle bloemen en planten die zij via de veiling verhandelen. 

Ledenlening 
Normaal gesproken gaat dit bedrag, in 2013 de som van 43,8 miljoen euro, naar de ledenlening en komt dit geld, inclusief rente, na acht jaar weer terug bij de telers. 

Van deze 43,8 miljoen euro wilde de veiling de helft aan het eigen vermogen toevoegen om de reorganisatie te betalen. Volgens de statuten kan de coöperatie de bijdrage hiervoor benutten.

294 leden stemmen 
Door niet in te stemmen met het plan hebben de leden donderdagavond de jaarrekening van FloraHolland niet kunnen goed- of afkeuren. De bloemenveiling moet daardoor binnen een maand weer een nieuwe alv houden. Daarin moet het bedrijf opnieuw een jaarrekening aan de leden voorleggen. 

Tijdens de ledenvergadering stemden 294 van de bijna 4.000 leden van de coöperatie. Zij vertegenwoordigden 14,5 procent van de stemmen. 

Tegenstemmers, veelal grotere kwekers met meer omzet en stemrecht, zien liever dat FloraHolland de contributie verhoogt om Kompas te financieren. Dan betaalt ieder lid evenveel daaraan mee.

Coöperatief 
Volgens de directie en raad van commissarissen is de inning via de liquiditeitsbijdrage, waarbij elk lid naar omzet afstaat, de zuivere coöperatieve methode. 

 

Bron Nieuwe Oogst

07-06-2014