Contact


Hoekeindsehof 10
2665 JZ Bleiswijk
Routebeschrijving

T (010) 522 22 66
F (010) 522 32 10
info@spam-protectareaal.nl 

KvK 12345678

Kabinet verruimt garantstellingsregeling

Het kabinet neemt extra maatregelen om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, inclusief agrarische bedrijven, meer financieringsruimte te geven.

De maatregelen kunnen volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken leiden tot €2,5 miljard aan extra financiering.

Kamp constateert dat het voor ondernemers vaak lastig is om financiering te krijgen, vanwege de aangescherpte regels bij banken. Hoe meer eigen vermogen, hoe makkelijker het voor een ondernemer is om geld te lenen bij de bank. Daarom zal het ministerie voor €500 miljoen garant gaan staan voor de financiering van het door een private investeerder op te richten 'Achtergestelde leningenfonds'. Ook stelt EZ €100 miljoen extra beschikbaar voor het reeds bestaande Dutch Venture Initiative. Via dit fonds worden investeerders aangespoord het mkb van eigen vermogen te voorzien.

EZ gaat voor €100 miljoen extra garant staan voor microfinancier Qredits, om hiermee leningen tot € 250.000 en kredieten voor werkkapitaal mogelijk te maken. Bij Qredits kunnen ondernemers nu al terecht voor leningen tot €150.000. Daarnaast is voor €400 miljoen aan garanties beschikbaar voor de financiering van alternatieve financieringsinitiatieven. Voor financiering van ondernemersplannen die nog in de ontwikkelingsfase zitten wordt € 25 miljoen extra uitgetrokken. Ook komt er €5 miljoen beschikbaar om mkb'ers te helpen bij het verkrijgen van voorfinanciering van hun klanten of bank. Daarnaast trekt het ministerie €5 miljoen uit om kennis en vaardigheden in het MKB te verbeteren.
Met de regelingen moet het voor banken aantrekkelijker worden om ondernemers uit het MKB leningen te geven. De totale kosten voor de overheid van het plan zijn €155 miljoen voor de periode 2014 tot en met 2019. "Mkb'ers zijn de economische motor van Nederland. Zij zorgen voor innovatie, export, banen en economische groei. Van elke tien banen in Nederland creëert het mkb er zes. Met deze acties geven we hen een belangrijke steun in de rug", aldus Kamp. "Daar profiteren we allemaal van."

 

door MARISKA VERMAAS  (bron: GFactueel.nl)

09-07-2014