Contact


Hoekeindsehof 10
2665 JZ Bleiswijk
Routebeschrijving

T (010) 522 22 66
F (010) 522 32 10
info@spam-protectareaal.nl 

KvK 12345678

ABN Amro: kennis in glasgroenten delen

 

Om de afzet te verbeteren moeten de partijen in de glasgroente-keten, teler, handel en retail, de handen ineenslaan en samen de markt opgaan.

Dat stelt ABN AMRO in haar nieuwe branche update over de groentesector. De bank zag de groente-export in de eerste negen maanden van 2014 met 6 procent stijgen ten opzichte van 2013. Voor de drie belangrijkste glasgroenten was de stijging zelfs 9 procent.

Anderzijds constateert de bank dat aanbodversnippering en overproductie de prijzen onder druk zetten. De prijzen van komkommer en paprika in deze periode lagen 20 tot 30 procent lager. 

De structureel lage opbrengstprijzen in glasgroenten wijt de bank mede aan de toegenomen schaalvergroting. Toch ziet de bank nog groeimogelijkheden voor de export van glasgroenten, maar dan door beter in te spelen op de wens van de consument.

Gesloten keten 
ABN AMRO bepleit voor de groentesector een beweging naar meer verticaal gesloten ketens. Hierbij wordt door alle schakels in de keten informatie gedeeld over producten die in de schappen liggen. Dat geeft inzicht in productinformatie, verkoopcijfers, marges en derving.

Daarnaast denkt de bank dat de sector de kwaliteiten van Nederlandse glasgroenten sterker kan benadrukken. Zo kunnen Nederlandse producten vooral op het gebied van versheid, gezondheid en duurzaamheid de concurrentie met het buitenland aan.

Gedragsverandering 
Om de ommekeer in de afzet te bereiken, waarvoor de sector nu consultancybureau McKinsey heeft ingeschakeld, is gedragsverandering essentieel. Telers, handelaren en afzetpartners moeten bereid zijn om samen te werken.

Productieoverschot 
De belangrijkste oorzaak van het overaanbod dit jaar is een Europees productieoverschot door goede weersomstandigheden en in mindere mate door de Russische boycot, stelt ABN AMRO. De bank baseert zich daarbij op cijfers van GroentenFruit Huis.

In de eerste negen maanden was de export van verse groenten naar Rusland juist exorbitant gegroeid met 47 procent ten opzichte van 2013

Bron: Nieuwe Oogst 

Auteur:

Koen van Wijk

20-11-2014